Termostatik Vana ve Petekler
Sayın kat maliklerimiz.
Termostatik radyatör vanası ortam sıcaklığına bağlı olarak tepki veren, radyatöre gelen sıcak suyu ortam sıcaklığına ve ayarlandığı değere göre kontrol eden bir sıcaklık kontrol elemanıdır.
2- Açma-Kapama Vanaları İle Termostatik Vana Arasındaki Fark Nedir?
Bilindiği gibi eski tip açma-kapama vanaları genellikle sonuna kadar açık olarak kullanılmaktadır. Bu durumda herhangi bir tasarruf imkanı sağlamamaktadır ve radyatör gereksiz yere çalışmaya devam etmektedir. Termostatik vanada ise tüketici istediği odayı tercih ettiği herhangi bir sıcaklık derecesinde ayarlayabilmektedir. Böylece israftan da kaçılmış olup kullanıcıların sadece ihtiyaç duyduğu tüketimi yapmaları sağlanmış olur.
3- Çalışma ve Kullanım Şekli Nasıldır?
Termostatik vana üzerinde 4 kademeli ayar skalası vardır. Bunlar sırasıyla 2,3,4,5 dir. Her bir kademe bir sıcaklık değerini belirtir. Buna göre termostatik vananın bulunduğu mekan hangi sıcaklık değerinde tutulmak istenirse, termostatik vana; skalasında sıcaklığı yüksek algılayacak ve ısıtmayacaktır.
4- Termostatik vana kullanımında nelere dikkat etmeliyim?
Termostatik vanalar ön yüzündeki sıcaklık hissedicisi sayesinde oda sıcaklığını ölçer. Oda sıcaklığını algılayabilmesi için vananızın önünde perde, koltuk vb. olmaması önemlidir. Aksi takdirde vananız odanızın sıcaklığını yüksek algılayacak ve ısıtmayacaktır.
5- Neden kalorifer peteklerimi tamamen kapatamıyorum?
Merkezi ısıtma sisteminde tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek için merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 215’e uygun termostatik radyatör vanası kullanıldığından petekleri tamamen kapatmak mümkün değildir.
Yönetmelik madde 5;
(2) Isıtma ve sıhhi sıcak su tüketimlerini ölçmek için mahaller ölçüm ekipmanları ile donatılır. Bağımsız bölüm kullanıcıları bu maksatla yapılacak iş ve işlemlere izin vermek mecburiyetindedir. Arıza ve bakım halleri hariç olmak üzere bağımsız bölüm kullanıcıları ölçüm ekipmanlarına müdehale edemez.
(5) Tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek için merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 215’e uygun termostatik radyatör vanası kullanılır.
(6) Merkezi sistemlerle ısıtma yapılan bağımsız bölümlerdeki mahal sıcaklıklarının asgari 15 °C olacak şekilde ayarlanır.
6- Termostatik vana 2 konumunda iken dahi radyatör neden güçlü bir şekilde çalışır?
Termostatik vana 2 konumunda iken radyatörün güçlü bir şekilde çalışmasının sebebi oda sıcaklığının 15 derecenin altında olmasıdır. Oda sıcaklığı sadece 15 derece ya da üzerinde ise radyatör sıcak su girişine izin vermez ve odanın sıcaklığı ayarlanan seviyede sabit kalır.
7- Neden ara ara radyatörüm buz gibi oluyor?
Oda sıcaklığınız, ayarladığınız sıcaklığın üstüne çıkınca, vanalar radyatöre sıcak su girişini keser ve radyatörünüz soğumaya başlar. Oda sıcaklığınız düştüğünde vana tekrar bunu hisseder ve radyatöre sıcak suyu almaya başlar. Yani radyatörünüzün ara ara soğuması aslında karşılaşmanız gereken, doğal bir durumdur.